Handelingen

Sint Lucia

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 6 feb 2017 om 02:01 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Sint Lucia, eiland in het Caribisch gebied, één der Windward Islands. Het werd in 1502 waarschijnlijk door Columbus ontdekt en was als Santa Lucia lang een twistappel tussen de Fransen en de Engelsen. Sinds 1814 was het Brits. Sinds 1979 is het een onafhankelijke staat, deel uitmakend van het Gemenebest.

Oorspronkelijk bestond de muntcirculatie uit uitheemse muntsoorten. Vanaf 1798 maakte men er driekantjes die, na te zijn geklopt met het monogram SL of met één tot drie ringen, voor een bepaalde waarde in escalins konden circuleren. In 1813 werden dollars in één middenstuk van 4 en twee segmenten van 2 realen geknipt en geklopt met de Franse benaming S.Lucie. Op 1 april 1841 maakte het Franse rekensysteem plaats voor het Engelse (1 pond = 20 shilling = 240 pence). Daarna werden bovenvermelde nooduitgiften vervangen door Britse koloniale munten en Brits geld; van 1926-1940 circuleerden er Canadese biljetten.

Sinds 1965 circuleert in Sint Lucia het geld van de East Caribbean Currency Authority met landcode L, in 1981 vervangen door munten van de East Caribbean States en papiergeld van de East Carribean Central Bank. Sint Lucia zelf geeft alleen verzamelaarsmunten uit.

W.

Lit.:

Pridmore, F., The British Commonwealth of Nations, part 3, West Indies, Londen 1965.