Handelingen

Simon en Judas

Uit Wiki Munten en papiergeld

Simon en Judas, twee van de twaalf apostelen. Over het leven van Simon, bijgenaamd "de Kanaaniet" of "de zeloot" (Latijn: Simon Zelotes) is weinig bekend; hij zou zijn omgebracht met een zaag en wordt dan ook meestal afgebeeld met een zaag in de hand (echter niet op de hieronder genoemde munten). Over Judas, bijgenaamd "Lebbeüs" of "Taddeüs" (Latijn: Judas Thaddaeus) is eveneens weinig bekend. Men meende in hen beiden twee broers van Christus te zien.

Zij werden tezamen vooral vereerd in Duitsland en met name in Thüringen en Goslar. Te Goslar stichtte keizer Hendrik III (1039-1056) in 1047 een stift (klooster) en in 1050 een palts (slot). Hij liet er penningen munten uit het zilver dat uit de nabij Goslar gelegen Rammelsberg werd gedolven. Op de vz het gekroonde borstbeeld van de keizer met de lans en op de kz de borstbeelden van Simon en Judas.

Dit munttype werd op verscheidene plaatsen nagevolgd, onder andere in Friesland, waar Egbert II, graaf van Brunswijk (Brunonen) en van Friesland (1068-1090), penningen van dit type liet slaan te Bolsward, Dokkum, Garrelsweer, Leeuwarden, Stavoren, Westeremden en Winsum.

W.

Lit.:

Puister, A.T., De 11e-eeuwse munten der Friese graven. De Florijn 20 (nov. 1975) 505-511.