Handelingen

SABIC

Uit Wiki Munten en papiergeld

SABIC, Sample Band Image Coding, benaming voor een in drukwerk aangebrachte beveiliging tegen het kopiëren in kleur. In tegenstelling tot SAM gaat SABIC uit van de technisch beperkte mogelijkheden van de kleurenkopieerapparatuur. SABIC is gebaseerd op het principe dat computers afbeeldingen kunnen ontleden in zeer dunne punten die in digitale codes worden omgezet.

Door met SABIC van twee verschillende afbeeldingen de digitale codes in elkaar te weven ontstaat er een nieuw puntenpatroon dat bij het afdrukken een, voor het menselijk oog, egaal grijs vlak oplevert. Een scanner van een speciale drukpers kan uit dat grijze vlak de oorspronkelijk door de drukker beoogde afbeelding filteren en afdrukken terwijl in die afdruk het puntenpatroon van de andere afbeelding wordt meegedrukt.

Het illegaal kopiëren in kleur kan door middel van SABIC op twee manieren worden bestreden. Zo kan in de scanners van kleurenkopieerapparatuur een detector worden ingebouwd die een met SABIC gemanipuleerd puntenpatroon herkent en daarop de machine laat blokkeren. Is de detector niet ingebouwd, wat meestal het geval zal zijn bij de goedkopere machines die in laagdrempelige gelegenheden staan opgesteld, dan wordt van het te kopiëren drukwerk de versleutelde afbeelding (met daarin bijvoorbeeld het woord VALS) zichtbaar gemaakt.

De SABIC-techniek is ontwikkeld bij Joh. Enschedé te Haarlem en leent zich bijzonder goed voor toepassing in bankbiljetten van hoge waarden.

Ed v.G.

Lit.:

Oltmans, H., Bankbiljetten, kopieerbeveiliging en signaalanalyse, ITW-Nieuws (juni 1996) 11-16;

Traa, M., De vervalser staat er gekleurd op, Kijk (maart 1994) 11-13.