Ga naar: navigatie, zoeken

Potosí

Potosí, stad in het vroegere Alto- Peru, thans Bolivia. In 1544 werden hier door de Spanjaarden op de hellingen van de berg Potosí aan de oppervlakte rijke zilverertsafzettingen ontdekt. Rond 1650 telde de stad 190.000 inwoners, waarmee het de grootste stad op het westelijk halfrond was. Door uitputting van de mijnen werd de zilverproductie in het begin van de 19e eeuw gestaakt en ging men over op tinproductie.

In maart 1574 begon men in een ter plaatse gesticht munthuis met de vermunting van het gewonnen zilver in realen (reaal). Tot 1652 sloeg men het type met op de vz het koninklijke wapen en op de kz het wapen van Castilië en León. Deze munten waren tot 1617 ongedateerd.

Na de "grote fraude van Potosí" (1645-1648), waarbij realen van te laag gehalte tot nagenoeg de helft van het officiële gehalte toe zijn vervaardigd, ging men in 1652 over op het type met de zuilen van Hercules en het devies PLUS ULTRA.

Niettegenstaande deze maatregel was het vertrouwen in de munten van Potosí danig geschaad en werden ze, ingevolge tussen 1661 en 1668 verschenen plakkaten, door de VOC in Azië uit de omloop geweerd en tot biljoen verklaard (Peruaanse realen). Om dezelfde reden dienden, bij het plakkaat van 20 februari 1652, in de Zuidelijke Nederlanden alle goede Spaanse en Spaans-Amerikaanse realen te worden geklopt met het symbool van het Gulden Vlies; klop A 21.

L.