Handelingen

Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek Albert I

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:14 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Penningkabinet van de Koninklijke Bibliotheek Albert I, het nationale Penningkabinet van België, begon zijn activiteiten als afdeling van het op 8 augustus 1835 opgerichte Musée d'armes anciennes, d'armures, d'objets, d'art et de numismatique, gevestigd in de Hallepoort te Brussel. Deze afdeling werd op 2 augustus 1838 overgeheveld naar de toen net een jaar bestaande Koninklijke Bibliotheek, die thans een van de tien wetenschappelijke instellingen is die nog valt onder de bevoegdheden van de federale regering van België (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de universiteiten die onder de bevoegdheden van de Gemeenschapsregeringen vallen).

De wetenschappelijke staf van het Penningkabinet bestond uit één persoon, ondersteund door een beperkt aantal administratieve medewerkers. De muntverzameling werd in 1851 toegankelijk voor het publiek. In 1875 werd het officieel een Afdeling van de Koninklijke Bibliotheek. De eerste conservator was Camille Picqué.

Het Penningkabinet bezit thans ca. 200.000 munten, penningen en biljetten en is de grootste numismatische collectie van het land. De basis hiervan bestaat uit de verwerving in vooral de 19e eeuw van een aantal belangrijke collecties: De Coster (Karolingisch), Chalon (Henegouwen), Chestret de Haneffe (Luik), de Robiano (o.a. Nederlanden), Geelhand (penningen), du Chatel (oudheid), De Hirsch (oudheid), Surmont de Volsberghe (penningen uit de Nederlanden) en De Jonghe (van Keltisch tot de vroege Middeleeuwen).

Bezoekadres: Keizerslaan 4, B-1000, Brussel, tel.: 02 519 5603, fax: 02 519 5533. Openingstijden: ma, di, wo: 9.00- 12.00 en 14.00-17.00 uur.

Een aantal collecties zijn on line te raadplegen, zie: www.kbr.be/collections/collections_nl.html

v.H.