Handelingen

ORI

Uit Wiki Munten en papiergeld

ORI, afkorting van: Oeang Republik Indonesia, "geld van de Republiek Indonesië". Het uitroepen van de Republik Indonesia direct na de capitulatie van Japan werd in grote delen van Java en in enkele gebieden van Sumatra goed ontvangen.

Na de terugkeer via politionele acties van het Nederlandsch-Indische gezag vormden de gebieden van de Republik Indonesia als het ware enclaves in het Nederlandsch- Indische gebied. In verschillende van die enclaves circuleerde eigen republikeins geld, gewoonlijk van een eenvoudige uitvoering. Meestal zijn daarvoor uit hout gesneden blokstempels gebruikt, maar ook met de typemachine vervaardigde biljetten komen voor. Dit geld was in elke enclave anders, maar had als belangrijkste kenmerk de aanduiding "Republik Indonesia".

Soms werd daaraan nog een gebiedsaanduiding toegevoegd zodat, naast het ORI, nog bestaan het ORIBA (Baru), ORIN (Nias), ORIPS (Pulau Samatera), ORIPSU (Pulau Samatera Udara) en ORITA (Tapanuli). In Indonesië wordt Oeang als Uang geschreven, ORI is daar URI.

Ed v.G.

Lit.:

Scheffer, C.F., De inwisseling van het Republikeins geld, Maandblad voor Financiën (juni 1950) 126-129.