Ga naar: navigatie, zoeken

Luik, stad

Versie door MyWikiAdminEnc (Overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:08 (1 versie geïmporteerd)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Luik, stad, Frans:. Liège, hoofdstad van de provincie Luik. De stad werd van belang toen in de 8e eeuw de bisschoppen van Tongeren zich hier vestigden. Er zijn Luikse munten bekend van Karel de Grote en mogelijk zijn latere Karolingische munten Karolingische muntslag met de tekst TVNIERAS in Luik geslagen. Van de 10e eeuw af is het één van de belangrijkste muntplaatsen van de bisschoppen van Luik, al hebben zij wegens politieke tegenstellingen met de stad vaak elders gemunt. Stedelijke munten zijn er niet geweest; wel een omvangrijke reeks méreaux, muntjes voor intern gebruik van de kapittels.

Zie voor de overige muntplaatsen in de Nederlanden de lijst muntplaatsen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er te Luik drie series noodbiljetten (noodgeld) uitgegeven, één ongedateerd, de andere gedateerd 18 augustus 1914 en 16 september 1914.

Zie voor de overige plaatsen in de Nederlanden waar papiergeld is uitgegeven de lijst papiergeldplaatsen.

Lit.: Frère, H., Le denier carolingien, Louvain-la-Neuve, 1977, blz. 75-77. Schodt, A. de, Le chapitre de Saint- Lambert et ses méreaux ou jetons de presence, RBN(IS15) 96-162 en 215-272.