Ga naar: navigatie, zoeken

Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek

Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek, Belgisch wetenschappelijk genootschap dat de vooruitgang van de numismatiek en van de zegelkunde wil bevorderen evenals de wetenschappelijke disciplines die hierbij aansluiten.

De vereniging werd gesticht op 28 november 1841 te Tienen door Louis de Coster. De oorspronkelijke naam was Société de Numismatique; in 1866 werd dat Société Royale de Numismatique. Sinds 1966 zijn Société Royale de Numismatique de Belgique en Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek de gebruikelijke benamingen.

Bij de oprichting werd geen voorzitter maar wel een ere-voorzitter, Joachim Lelewel, aangesteld. De eerste voorzitter werd Renier Chalon in 1849.

Het Genootschap werd in 1923 een Vereniging Zonder Winstbejag en kent 7 categorieën leden: werkende (max. 50), corresponderende, buitenlandse, institutionele, honoraire (max. 15), aangesloten en ereleden.

Tijdens het academisch jaar worden ongeveer acht vergaderingen georganiseerd, waarvan één, in juni, buiten Brussel, afwisselend in het Nederlandstalig of in het Franstalig landsgedeelte.

Naast enkele monografieën geeft het genootschap jaarlijks een oorspronkelijk meerdelig, maar sinds 1927 eendelig tijdschrift uit waarvan de benaming gewijzigd werd van Revue de la numismatique belge in 1841 tot Revue belge de numismatique in 1875 en Revue belge de Numismatique et de Sigillographie in 1908, afgekort RBN.

In 1980 werd aan deze Franstalige titel ook een Nederlandstalige toegevoegd: Belgisch Tijdschrift voor Numismatiek en Zegelkunde.

v.H.

Colaert, M., 150 jarig bestaan van het Koninklijk Belgisch Genootschap voor Numismatiek, Brussel 1991; Statuten en reglement van inwendige orde, in Belgisch Tijdschrift voor Numismatiek en Zegelkunde, 133, (1987) 237-253.

Website: www.numisbel.be