Ga naar: navigatie, zoeken

Kipper- und Wipperzeit: verschil tussen versies

k (1 versie geïmporteerd)
 
Regel 1: Regel 1:
 
'''Kipper- und Wipperzeit,''' (uit Du. kippen und wippen = op gewicht sorteren, nl. van zware munten;  
 
'''Kipper- und Wipperzeit,''' (uit Du. kippen und wippen = op gewicht sorteren, nl. van zware munten;  
[[biquetteren]]) noemt men in Duitsland de periode aan het begin van de Dertigjarige oorlog (ca 1612-1622/23) die leidde tot grote algemene inflatie en hardnekkige [[hagemunt]]erij. Ook in de Nederlanden, waar deze periode samenviel met het Twaalfjarig Bestand, kwam het tot omvangrijke aanmuntingen beneden de door de Staten Generaal voorgeschreven muntvoet, vooral door heropening van de stedelijke munthuizen ([[Deventer]], [[Kampen]], [[Zwolle]] en [[Nijmegen]]) en herleving van de heerlijke muntslag in het Maasgebied ([[Thorn]], [[Gronsveld]], [[Reckheim]], [[Stevensweerd]] en [[Batenburg]]).  
+
[[biquetteren]]) noemt men in Duitsland de periode aan het begin van de Dertigjarige oorlog (ca 1612-1622/23) die leidde tot grote algemene inflatie en hardnekkige [[hagemunt]]erij. Ook in de Nederlanden, waar deze periode samenviel met het Twaalfjarig Bestand, kwam het tot omvangrijke aanmuntingen beneden de door de Staten Generaal voorgeschreven muntvoet, vooral door heropening van de stedelijke munthuizen ([[Deventer]], [[Kampen]], [[Zwolle]] en [[Nijmegen]]) en herleving van de heerlijke muntslag in het Maasgebied ([[Thorn]], [[Gronsveld]], [[Reckheim]], [[Stevensweert]] en [[Batenburg]]).  
  
 
G.
 
G.

Huidige versie van 7 feb 2017 om 22:13

Kipper- und Wipperzeit, (uit Du. kippen und wippen = op gewicht sorteren, nl. van zware munten; biquetteren) noemt men in Duitsland de periode aan het begin van de Dertigjarige oorlog (ca 1612-1622/23) die leidde tot grote algemene inflatie en hardnekkige hagemunterij. Ook in de Nederlanden, waar deze periode samenviel met het Twaalfjarig Bestand, kwam het tot omvangrijke aanmuntingen beneden de door de Staten Generaal voorgeschreven muntvoet, vooral door heropening van de stedelijke munthuizen (Deventer, Kampen, Zwolle en Nijmegen) en herleving van de heerlijke muntslag in het Maasgebied (Thorn, Gronsveld, Reckheim, Stevensweert en Batenburg).

G.

Lit.: Rittmann, H., Deutsche Münzgeschichte 1484-1914, München 1975, p. 223-256.