Ga naar: navigatie, zoeken

Inhuldigingsmunten

Inhuldigingspenning wilhelmina 1898.jpg

inhuldigingsmunten, munten geslagen ter gelegenheid van de inhuldiging van een vorst(in). In Nederland is ter gelegenheid van de inhuldiging van Wilhelmina in 1898 een ontwerp gemaakt door Pander, dat pas enkele jaren later werd uitgevoerd, overigens met het inhuldigingsjaar 1898.

De muntserie van Juliana uit 1948 door Wenckebach is ook te beschouwen als een inhuldigingsreeks, vooral omdat Juliana is afgebeeld met het paarlen kapje dat ze tijdens de inhuldiging droeg.

Bij de inhuldiging van Beatrix in 1980 verscheen een echte inhuldigingsserie, met de inhuldigingsdatum op de munten, bestaande uit een gulden en een rijksdaalder. Het ontwerp is van Bruijn-van Rood. In België zijn geen inhuldigingsmunten verschenen. Wel zijn in 1856 penningen met geldswaarde verschenen ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig regeringsjubileum van Leopold I. De reeks bestaat uit een gouden exemplaar ter waarde van 40 frank, een zilveren ter waarde van 2 frank en een koperen ter waarde van 5 centiem.

In Luxemburg werd bij de inhuldiging van groothertog Jan in 1964 een zilveren munt van 100 frank uitgegeven naar een ontwerp van Lefèvre. In Duitsland zijn in de 18e en 19e eeuw veelvuldig inhuldigingsmunten geslagen.