Ga naar: navigatie, zoeken

Ianus

Ianus as met januskop en prora scheepsboeg.jpg

Ianus, Romeinse beschermgod (goden) van de publieke poorten en doorgangen en god van alle begin. Zijn belangrijkste heiligdom stond op het Romeinse Forum; het was een dubbel poortgebouw waarvan aan beide zijden de deuren slechts in vredestijd gesloten mochten worden.

Ianus wordt afgebeeld met twee gezichten en een staf. Het gebaarde dubbele hoofd van Ianus werd de standaardvoorzijde voor de Republikeinse asses van ca 225-217 v.Chr. tot ca 45-44 v.Chr.

Onder Keizer Nero verschijnt omstreeks 64 n.Chr. de tempel van Ianus met gesloten deuren op de kz van alle denominaties vergezeld van het omschrift PACE P(OPULI) R(OMANI) TERRA MARIQ(UE) PARTA IANUM CLUSIT (hij heeft de Ianus gesloten nu de vrede voor het Romeinse volk te land en ter zee bereikt is).

De staande Ianus treffen we aan op munten van Hadrianus, Antoninus Pius, Pertinax en op aurei van Gallienus met als legende IANO PATRI.

Commodus laat zich op de vz van een bronzen medaillon als Ianus voorstellen en op zijn aurei en sestertii zien we de god onder een poort afgebeeld; Romeinse rijk, Romeinse muntwezen.

v.H.