Ga naar: navigatie, zoeken

Elektrolyse

elektrolyse, ontleding van chemische verbindingen in hun bestanddelen door middel van elektriciteit. Steekt men in een oplossing of een smelt van een metaalzout twee onaantastbare elektroden en sluit men deze aan op de polen van een gelijkspanningbron, dan gaat door de vloeistof een elektrische stroom en zet zich bij juiste keuze van spanningsbron en metaalzout op de negatieve elektrode een metaal af.

Elektrolyse kan worden toegepast voor chemische analyse. Het kopergehalte van een bronzen munt kan men bijvoorbeeld bepalen als volgt: men weegt de munt nauwkeurig en lost hem daarna in zuur op. Daarna weegt men de negatieve elektrode (kathode) nauwkeurig en past elektrolyse toe op de oplossing van de munt. Het koper zet zich af op de kathode. Na schoonspoelen en drogen wordt de kathode gewogen.

De gewichtstoename van de kathode is het gewicht van het koper van de munt. Elektrolyse kan men ook toepassen voor verzilveren, verchromen enz. Gebruikt men namelijk als negatieve elektrode een munt of munten en als metaalzout een zilver- of chroomzout, dan vormt zich op de munt of munten een zilver- of chroomlaagje.

K.