Handelingen

Bosnië

Uit Wiki Munten en papiergeld

The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
Bosnie 10 dinara 1992 P 10.jpg

Bosnië, officieel Bosnië en Hercegovina, sinds 1992 onafhankelijke republiek in het voormalige Joegoslavië. Het land is gesplitst in twee verschillende onderdelen: De Moslim-Kroatische Federatie Bosnië en Hercegovina en de Servische Republiek (Republika Srpska) Tot 1998 was de munteenheid de dinara = 100 para, daarna ging men over op de convertibele marka (of mark) die gekoppeld was aan de Duitse mark, 1 marka (mv: maraka) = 100 feninga; ISO 4217-code BAM. Na de invoering van de euro bleef de marka dezelfde waarde houden als de voormalige Duitse mark: 1 euro = 1,95 marka. De biljetten van deze reeks zijnontworpen door Kalina. In het dinara-systeem zijn alleen verzamelaarsmunten geslagen. In het marka-systeem zijn er munten geslagen van 5, 10, 20 en 50 feninga en 1, 2 en 5 marka, op de munten aangeduid als KM (= konvertibele marka). Biljetten werden uitgegeven door de Nationale Bank (NARODNA BANKA BOSNE I HERCEGOVINE) in het dinara-systeem in coupures oplopend tot tien miljoen dinara. De Centrale Bank (CENTRALNA BANKA BOSNE I HERCEGOVINE) verzorgt de emissie in convertibele marka in coupures tot 200 maraka.

In de Servische republiek zijn geen munten geslagen. Er zijn daar in de periode 1992-1993 wel biljetten uitgegeven door de Nationale bank van de Servische Republiek Bosnië en Hercegovina ( NARODNA BANKA SRPSKE REPUBLIKE BOSNE I HERGOVINE, later op de biljetten aangeduid als NARODNA BANKA SRPSKE REPUBLIKE) in coupures oplopend tot 50 miljard dinara.