Ga naar: navigatie, zoeken

Automaatpenning: verschil tussen versies

 
k (1 versie geïmporteerd)
 
(geen verschil)

Huidige versie van 15 jan 2017 om 22:49

automaatpenning, penning die speciaal geslagen is voor het gebruik in automaten. De vroegste automaten leverden een product of een dienst door inworp van een geldstuk: de muntgasmeters, die in Nederland vanaf 1895 zijn geplaatst, waren ingericht voor het gebruik van munten van 2 ½ cent.

Vanaf 1920 hebben de gasbedrijven speciale penningen laten slaan voor het gebruik in de muntgasmeters.

Naast deze gaspenningen zijn ook elektriciteitspenningen vervaardigd. Tegenwoordig worden de meeste publieke automaten met muntstukken bediend, zoals telefoons, postzegelautomaten en parkeermeters.

De automaatpenning wordt vooral gebruikt voor drankautomaten in bedrijven, speelautomaten in speelhallen en bij kermisattracties.

Automaatpenningen dragen vaak het merk of de naam van de leverancier van de automaat of het merk of de naam van het bedrijf waar de automaat in gebruik is.

De voordelen van het gebruik van een speciale penning in plaats van een gangbaar geldstuk liggen voornamelijk aan de kant van de exploitant van de automaat. Prijsverhogingen zijn goedkoop door te voeren door dezelfde penning voor een hoger bedrag te verkopen. Doordat de penningen van te voren gekocht moeten worden is de dienst reeds enige tijd voor de levering betaald.

Bij het gebruik van penningen is een automaat een minder aantrekkelijk object voor diefstal.

Omdat de betaalfunctie van de automaatpenning sterk beperkt is mag de automaatpenning niet echt bij het geld gerekend worden. Toch verdient hij door deze betaalfunctie de aandacht van muntverzamelaars.

Door de invoering van de magneetkaart zal het gebruik van automaatpenningen in de nabije toekomst sterk teruglopen.

J.


  • Nederland, gaspenning van de gemeente Sappemeer met afbeelding van een gashouder, aluminium.
  • Nederland, penning van Kroonmatic voor gebruik in drankenautomaten, messing.
  • Italië, telefoonpenning ter waarde van 20 lire, november 1978. messing.