Handelingen

As

Uit Wiki Munten en papiergeld

Versie door MyWikiAdminEnc (overleg | bijdragen) op 26 jan 2017 om 22:28 (1 versie geïmporteerd)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

as, Romeinse koperen munt, voor het eerst uitgegeven rond 280 v. Chr. met een gewicht van 1 Romeins pond (ca. 327 g). Vanwege het hoge gewicht (vandaar de naam aes grave) kon de munt niet geslagen worden, maar werd hij gegoten, net als zijn voorganger, de aes signatum. De as was de standaardmunt en rekeneenheid tot aan de munthervorming onder keizer Augustus ca. 20 v. Chr., toen de sestertius (= 4 assen) de belangrijkste rekeneenheid werd.

In de loop van de 3e eeuw v. Chr. daalde het gewicht van de as, zodat hij tegen 200 v. Chr. geslagen kon worden. Tegen het einde van de 2e eeuw v. Chr. woog de as nog slechts 1/12 pond (ca. 27 gram). Door de afname van het gewicht werd de vaste waardeverhouding ten opzichte van de denarius in 140 v. Chr. verlaagd van 10 naar 16 assen per denarius.

De voorzijde van de as vertoonde steeds de dubbele Januskop en de keerzijde de scheepsboeg met de waardeaanduiding I.

Bij de munthervorming onder keizer Augustus werd het gewicht van de as vastgesteld op ca. 10,9 gram, waarbij de waarde ten opzichte van de denarius ongewijzigd bleef. Vanaf de keizertijd draagt ook de as gewoonlijk een keizerskop op de voorzijde en variabele voorstellingen op de keerzijde, vaak ook met de afkorting S C. Door de inflatie in de 3e eeuw verdween de as rond 270 uit de circulatie.

In de 3e en 2e eeuw v. Chr. kwamen naast de as ook koperen veelvouden (2 tot 10 assen) en onderdelen (1/2 tot 1/24 as) voor; (Romeinse muntwezen).


  • Romeinse rijk, Claudius (41 - 54), as, na 42, koper LIBERTAS AUGUSTA.
  • Romeinse Rijk, Claudius (41 - 54), as, koper.
  • Romeinse rijk, Vespasianus (69 - 79), as (71), koper, geslagen ter herinnering aan de verovering van Judea door zijn zoon Titus; kz: IVDEA CAPTA.
  • Romeinse Rijk, Titus (79 - 81), as, koper.