Handelingen

Afbeelden van bankbiljetten

Uit Wiki Munten en papiergeld

Nederland, 10 gulden type 1968 naar ontwerp van Prof. R.D.E. Oxenaar, 14,2 x 7,6 cm.

afbeelden van bankbiljetten,

De emissiebanken staan uit angst voor valsemunterij in het algemeen zeer afwijzend tegenover het afbeelden van hun bankbiljetten en zullen vaak op grond van het strafrecht en het auteursrecht tegen dergelijke reproducties optreden. Voor publiciteitsdoeleinden wordt echter door de Nederlandsche Bank het afbeelden van haar bankbiljetten onder bepaalde voorwaarden toegestaan, waarbij het strafrecht en het auteursrecht overigens onverminderd van kracht blijven. Deze voorwaarden beogen dat de maatschappelijke betekenis van het bankbiljet niet wordt aangetast en bepalen allereerst dat een reproductie uitsluitend éénzijdig mag worden afgedrukt. Voorts mag de reproductie in het geheel niet overeenstemmen met de afmeting en de kleur van het originele biljet.

Toegestaan zijn een vergroting van ten minste 25 cm lang en 15 cm breed en een verkleining tot ten hoogste 8 cm lengte en 5 cm breedte. De weergave mag uitsluitend geschieden in zwart/wit-druk al dan niet in combinatie met één kleur, die zich duidelijk moet onderscheiden van de overheersende kleur van het originele biljet. De Nederlandsche Bank behoudt zich het recht voor deze uit 1982 daterende regeling te allen tijde te herzien en zo nodig in te trekken.

Ten aanzien van de biljetten van de Nationale Bank van België gelden soortgelijke regels, met dien verstande dat de reproducties kleiner dienen te zijn dan 2/3 van het origineel of groter dan 11/2 maal het origineel. De Luxemburgse biljetten mogen niet gereproduceerd worden.

G.