Ga naar: navigatie, zoeken

Écu d'or

Versie door MyWikiAdminEnc (Overleg | bijdragen) op 15 jan 2017 om 23:20 (1 versie geïmporteerd)

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

écu d'or, algemene benaming voor verschillende Franse goudstukken sinds de 13e eeuw. De belangrijkste zijn: écu d la chaise, ingevoerd in 1337 door Philips VI met een gewicht van 4,5 g en een koers van 10 sols tournois; op vz de tronende vorst met wapenschild (= écu).

Dit type werd in de Nederlanden veelvuldig nagevolgd en werd daar schild genoemd; écu d la couronne, ingevoerd in 1385 door Karel VI, op vz het gekroonde wapen. Deze munt circuleerde veel in de Nederlanden, waar hij kroon genoemd werd en waar hij soms ook werd nagevolgd, o.a. door Maria van Brabant als weduwe van de hertog van Gelre (1361-1399); écu au soleil, ingevoerd in 1475 door Lodewijk XI, van het zelfde type als de vorige, doch met een zonnetje boven de kroon.

Deze munt werd met licht gewijzigde beeldenaars voortgezet door latere vorsten en voor de Nederlanden overgenomen door Karel V in 1540 onder de naam zonnekroon. Als munt is de écu d'or vanaf 1643 vervangen door de louis d'or. De term écu bleef evenwel als rekeneenheid van 3 livres (de koers van 1577) in gebruik tot in de 18e eeuw.

E.v.G.


  • Ecu or.jpg
  • Ecu or couronne.jpg